Archive for the ‘Gedichten’ Category

Jaargetijdenspel

Author: jeroenstamgast

 

‘Jaargetijdenspel’ hebben Gerrit Kuyt, die de tweede stem in het nummer zingt, en ik geschreven in de zeventiger jaren van de vorige eeuw toen we regelmatig op feestjes speelden en we vonden dat we ook een nummer moesten hebben dat we samen geschreven hadden.
We spelen het nummer nog steeds als we optreden met The Fisherman´s Bend.
Het nummer is, zoals gewoonlijk, opgenomen in de Noordermaat Studio’s van mijn broer Marc, die ook een paar instrumenten voor zijn rekening genomen heeft.

De nieuwe tijd

Author: jeroenstamgast

 

​​​​​​

‘De Nieuw Tijd’ heb ik lang geleden in een sentimentele bui geschreven.
De figuur ‘Boer Hendriks’ komt in nóg twee van mijn liedjes voor, maar daar heb ik alleen van zijn naam gebruikt gemaakt.
De échte Boer Hendriks, die in mijn tienerjaren een grote indruk op me maakte door zijn kracht en originaliteit, wordt hier neergezet zoals hij in zijn nadagen op mij overkwam.
Voordat ik het lied in de studio van mijn broer Marc opnam, heb ik nog wat aan de tekst gesleuteld zodat het wat minder het karakter van een smartlap zou hebben.
Om de een of andere reden, waarschijnlijk ook doordat de tragiek van de vergankelijkheid bezongen wordt, is het lied me erg dierbaar geworden.
Het begeleidende accordeonnetje is van mijn broer Marc.

De roffel

Author: jeroenstamgast

De Roffel ken ik van de elpee ‘lief ende leid’ van Fungus uit 1975.
Ik vond het meteen al een grappig nummer- ik zag de situatie helemaal voor me- maar de tekst vond ik nogal oubollig klinken.
Dat klopt ook wel want het is een traditional, gearrangeerd door Fungus bandlid Koos Pakvis.
Ik heb de tekst toen veranderd in een wat moderner klinkend Nederlands waardoor het grappige van de situatie mijns inziens beter tot zijn recht komt.
De Roffel is live opgenomen in de Paltrock Studio’s van mijn broer Marc Stam.

 

Gemoedsrust

Author: jeroenstamgast

 

 

 

 

‘Gemoedsrust’ is ontstaan op basis van een lekker klinkend maar ingewikkeld akkoordenschema, waarbij Lowie van Herpen de melodie voor zijn rekening nam en ik de tekst schreef.
Met Bangers & Mash zijn we begonnen het lied op te nemen, met zang van Lowie, maar we hebben het nooit afgemaakt.
Nu ben ik het dan zelf maar gaan zingen met akkoorden waarmee ik uit de voeten kan.
Het nummer is opgenomen in de studio van mijn broer Marc die, behalve de gitaar, de begeleiding voor zijn rekening nam.

 

Levensschets

Author: jeroenstamgast

De inspiratie voor ‘Een levensschets’ is gekomen omdat ik getroffen werd door een prachtige melodie die ik bij mijn broer Marc in zijn studio hoorde. Zijn compositie mocht ik gebruiken als achtergrond voor mijn voordracht zodat het eigenlijk een nummer van ons tweeën is geworden.

Mijn vader is een moordenaar

Author: jeroenstamgast

Dit lied heb ik aan het eind van het vorige millennium geschreven om te kijken of ik het nog kon.
Daarna heb ik het op school in de loop der jaren vele malen met de kinderen uit mijn klas gezongen.
Ze waren enthousiast maar ik hoorde af en toe wel van ze dat sommige ouders vonden dat ‘die meester van jullie’ maar rare liedjes zingt.
De 17e  eeuwse gravures zijn van Claes Jansz. Visscher en Adraan van de Venne.
De opnames zijn weer gemaakt in de studio van mijn broer Marc.

De kale jonker

Author: jeroenstamgast


De eerste regels van dit lied en de melodie kwamen lang geleden op in mijn hoofd, tijdens een lange fietstocht na een langdurig feest.
Later heb ik het afgemaakt en dertig jaar niets meegedaan, behalve dan dat ik het heel af en toe, als ik in een bepaalde stemming was, voor mezelf gezongen heb in de hoop me een beetje prettiger te voelen.
Laatst heb ik de tekst wat verbeterd en mijn broer Marc heeft er, tijdens de opnames in zijn studio, een prachtige gitaarpartij aan toegevoegd.

Ben de Macht

Author: jeroenstamgast

“>

Het lied ‘Ben de Macht’ heette eerst ‘The Galway Curse’. Ik had het eind jaren zeventig van de vorige eeuw, samen met mede HADDOCK bandlid André Uitgeest, geschreven. Het was een van de weinige eigen nummers op ons repertoire van Ierse liederen. Aan het begin van het nieuwe millennium, Haddock was toen al jaren ter ziele, heb ik het nummer van het Engels naar het Nederlands overgezet en daarbij de inhoud en de clou veranderd. Daardoor en doordat het tempo van het lied hoger ligt dan eerst en het op een andere manier gezongen dient te worden, is het meer een Hollands sprookje geworden dan een Ierse sage. Om er toch een beetje Ierse sfeer aan te geven, heb ik er de door mij in 1986 in Ierland gemaakte foto’s aan toegevoegd. De twee HADDOCK foto’s (zoek de verschillen) zijn gemaakt door Hans Droge en Peter Schoonen. De opnames zijn gemaakt in de studio van Marc Stam.

Altijd pech

Author: jeroenstamgast

“Altijd pech” heb ik samen met Lowie van Herpen geschreven in de negentiger jaren van de vorige eeuw. Sindsdien zijn egocentrisme en egoïsme volgens mij alleen maar toegenomen. Ik draag dit nummer dan ook op aan alle mensen die onterecht menen dat hen veel tegen zit in het leven. Het nummer is live opgenomen in de Paltrock City Studio’s.

Helden van vroeger

Author: jeroenstamgast

‘Helden van vroeger’ heb ik geschreven samen met Lowie van Herpen. Ik vertel daarin over de avonturen die ik beleefde als kind in het dorp waar ik opgroeide, Heemskerk. Zowel het dorp als ik, zijn in de loop der jaren enorm veranderd. Nieuwe kinderen beleven nieuwe avonturen, aangepast aan de tijd. En ook zij zullen later ervaren dat het dorp uit hun jeugd er niet meer is. En er zullen wéér nieuwe kinderen en nieuwe avonturen volgen.

De muzikale begeleiding is van mijn broer Marc, die ook de opnametechniek voor zijn rekening nam. De foto’s zijn, op één na, afkomstig uit ‘Heemskring’, het blad van de Historische Kring Heemskerk, waar ik lid van ben.